ebannerespa

ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ

Η αγγειογραφία είναι μια διαγνωστική τεχνική που χρησιμοποιεί ο οφθαλμίατρός σας, προκειμένου να εξετάσει προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή (τον φωτοευαίσθητο χιτώνα στο πίσω μέρος του οφθαλμού) και τον χοριοειδή (τον αγγειώδη χιτώνα κάτω απ’ τον αμφιβληστροειδή). Στις αγγειογραφίες αυτές χρησιμοποιούνται δύο χρωστικές: η φλουοροσκεϊνη και το πράσινο της ινδοκυανίνης

Ποια η χρησιμότητα της αγγειογραφίας;

Η αγγειογραφία βοηθά τον οφθαλμίατρό σας να εξακριβώσει τη κατάσταση και τη λειτουργία των αγγείων του αμφιβληστροειδούς και του χοριοειδούς και να «χαρτογραφήσει» τις υπό μελέτη βλάβες έτσι ώστε να επιλέξει την ορθότερη και πλέον αποτελεσματική θεραπεία. Συνήθως χρησιμοποιείται στις ακόλουθες καταστάσεις:

 • Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
 • Αγγειακές παθήσεις αμφιβληστροειδούς (κεντρική / κλαδική φλεβική απόφραξη). Πριν και μετά την εφαρμογή laser φωτοπηξίας
 • Διάγνωση όγκων του αμφιβληστροειδούς – χοριοειδούς

Ποια η διάφορα της φλουοροσκεϊνης και του πρασίνου της ινδοκυανίνης;

Η αγγειογραφία με φλουοροσκεϊνη αναδεικνύει κατά τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, αλλά δεν αναδεικνύει τα υποκείμενα αγγεία του χοριοειδούς. Για τη πληρέστερη ανάδειξη των αγγείων του χοριοειδούς απαιτείται η εφαρμογή της αγγειογραφίας με το πράσινο της ινδοκυανίνης. Το υπέρυθρο φως που απελευθερώνεται από την ινδοκυανίνη διαπερνά την μελανίνη και φθάνει στον φωτογραφικό φακό για την αποτύπωση. Οι δυο χρωστικές είναι συχνά συμπληρωματικές ως προς τις πληροφορίες που παρέχουν στον οφθαλμίατρό σας για την πιο σωστή αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

Πως εφαρμόζεται;

Γίνεται ενστάλαξη μυδριατικών κολλυρίων στους οφθαλμούς (έτσι ώστε να μεγαλώσουν οι κόρες των οφθαλμών).

Εγχύεται η χρωστική μέσω μιας μικρής βελόνας σε μια περιφερική φλέβα του χεριού.

Καθώς η χρωστική μεταφέρεται στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς και του χοριοειδούς πραγματοποιείται μια σειρά φωτογραφιών από ειδική κάμερα. Η όλη διαδικασία δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά και είναι εντελώς ανώδυνη.

Ποιες οι ανεπιθύμητες ενέργειες;

Κατά τη διάρκεια της αγγειογραφίας είναι πιθανό να παρουσιάσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Εάν υπάρξει διαρροή χρωστικής από τη φλέβα του χεριού σας θα εμφανιστεί ένα αίσθημα καύσου τοπικά.
 • Τα μάτια σας θα είναι ευαίσθητα στο φως λόγω της μυδρίασης. Μη ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας γυαλιά ηλίου.
 • Η όραση σας θα είναι θολή μετά την εξέταση λόγω των κολλυρίων που χρησιμοποιούνται. Η θόλωση αυτή είναι βεβαίως παροδική και διαρκεί περίπου 3-4 ώρες. Καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποιο συνοδό.
 • Για μερικές ώρες μετά την ένεση της φλουορεσκείνης το χρώμα του δέρματος σας μπορεί να εμφανίσει μια ελαφρώς κίτρινη χροιά.
 • Καθώς οι νεφροί σας απομακρύνουν τη φλουορεσκείνη από το σώμα σας, τα ούρα σας θα αποκτήσουν μια κίτρινη – πορτοκαλί χροιά για 24 ώρες μετά την εξέταση.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στη φλουορεσκείνη είναι σπάνιες. Συνηθέστερα εκδηλώνονται με τη μορφή ενός δερματικού εξανθήματος με έντονο αίσθημα κνησμού. Σπανιότερα εμφανίζεται δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια. Τέτοιου είδους φαινόμενα αντιμετωπίζονται με χάπια ή ενέσεις αντισταμινικών σκευασμάτων, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Σπανιότατα εμφανίζονται σημεία αναφυλαξίας που απαιτούν άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση. Στο Athens Vision οι αγγειογραφίες πραγματοποιούνται πάντοτε με την υποστήριξη εξειδικευμένου αναισθησιολόγου προκειμένου να εξασφαλίζεται πρωτίστως η ασφάλεια των ασθενών ακόμη και σε τέτοιου είδους εξαιρετικά σπάνιες καταστάσεις.

 • Το πράσινο της ινδοκυανίνης περιέχει ιώδιο. Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να παρουσιαστούν σε ασθενείς που έχουν ιστορικό αλλεργίας στο ιώδιο. Είναι απαραίτητο να πληροφορήσετε τον οφθαλμίατρό σας εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να είστε αλλεργικός /ή σε ουσίες που περιέχουν ιώδιο, όπως π.χ. τα οστρακοειδή.

Αντενδείξεις της φλουοροαγγειογραφίας:

 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Ηπατική ανεπάρκεια
 • Αλλεργικό βρογχικό άσθμα
 • Σοβαρή καρδιακή νόσος
 • Ιστορικό αλλεργίας στα σκιαγραφικά
Skip to content