ebannerespa

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΟΙΔΗΜΑ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΟΙΛΙΔΑΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΟΙΔΗΜΑ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΟΙΛΙΔΑΣ

3/12/2014 | Τα νεα μας, Τα νέα μας - 2014

Ποιο είναι το υπ’ αριθμόν ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας σήμερα; Το αβίαστο συμπέρασμα, βάσει της συχνότητας των δημοσιευμάτων το τελευταίο τρίμηνο, θα ήταν η επιδημία του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Τα επιδημιολογικά δεδομένα όμως καθιστούν αναντίρρητα την εκθετική αύξηση της συχνότητας του σακχαρώδους διαβήτη (ΣΔ) ως το πρώτο τη τάξει πρόβλημα υγείας στις μέρες μας παγκοσμίως.

Οι αριθμοί είναι ιλιγγιώδεις. Στην Ελλάδα μέσα σε τριάντα χρόνια η συχνότητα του ΣΔ έχει τριπλασιαστεί. Ένα εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν ήδη από αυτόν, με τον αριθμό τους να παρουσιάζει συνεχή αύξηση. Οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη είναι τεράστιες τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, δεδομένου ότι αφορούν σε παραγωγικές ηλικίες του κοινωνικού ιστού.«Στα μάτια», επισημαίνει στα «Επίκαιρα» ο χειρουργός οφθαλμίατρος Αλέξανδρος Χαρώνης, «ο σακχαρώδης διαβήτης καταστρέφει προοδευτικά τα μικρά αγγεία του αμφιβληστροειδούς, τα οποία χάνουν τη “στεγανότητά” τους. Αυτή η απώλεια της λειτουργίας των αγγείων μεταφράζεται σε οίδημα της ωχράς κηλίδας, σε πρήξιμο, δηλαδή, της περιοχής που είναι υπεύθυνη για την ευκρινή μας όραση.

Ένας στους τρεις ασθενείς με ΣΔ πέραν της δεκαπενταετίας αναπτύσσει οίδημα της ωχράς κηλίδας. Το δυσάρεστο είναι ότι στα αρχικά στάδια εξέλιξης της βλάβης τα συμπτώματα είναι ελάχιστα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την παρακολούθηση κάθε διαβητικού ασθενούς με βυθοσκόπηση σε ετήσια βάση, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο σε PDF εδώ

vision_05

Skip to content