ebannerespa

ΚΥΣΤΟΕΙΔΕΣ ΟΙΔΗΜΑ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ

Το κυστοειδές οίδημα της ωχράς είναι μια πάθηση του αμφιβληστροειδούς, του φωτοευαίσθητου χιτώνα που πληρεί το εσωτερικό του ματιού. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει το φωτεινό ερέθισμα σε ηλεκτρικό σήμα το οποίο διαβιβάζεται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, όπου γίνεται η αποκωδικοποίηση του σήματος και η μετάφρασή του σε εικόνα. Το κυστοειδές οίδημα της ωχράς συμβαίνει όταν αθροιστεί υγρό εντός του αμφιβληστροειδούς στην περιοχή της ωχράς κηλίδας που είναι υπεύθυνη για την ευκρινή μας όραση. Αυτή η συλλογή υγρού σε «κυστεοειδείς» χώρους έχει ως αποτέλεσμα την πάχυνση (οίδημα) του αμφιβληστροειδούς στην ευαίσθητη αυτή περιοχή του ματιού μας.

kystoeides oidima 2

Συμπτώματα του κυστοειδές οιδήματος της ωχράς

Το συνηθέστερο σύμπτωμα του ΚΟΩ είναι η θόλωση ή / και παραμόρφωση της κεντρικής όρασης. Το κυστοειδές οίδημα της ωχράς δεν επηρεάζει τη περιφερική όραση. Συνοδό σύμπτωμα μπορεί να είναι αίσθηση «σκοτεινής» όρασης ή ευαισθησία στο φώς. Ορισμένες φορές, ιδιαίτερα στα πρώιμά του στάδια, το κυστοειδές οίδημα της ωχράς είναι παρόν χωρίς συνοδό απώλεια όρασης. Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να διαγνώσει κυστοειδές οίδημα της ωχράς μετά από προσεκτική εξέταση του βυθού του ματιού (αμφιβληστροειδούς), συνήθως σε συνδυασμό με κάποιες ειδικές εξετάσεις όπως είναι η φλουοραγγειογραφία και η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT).

Αιτίες πρόκλησης του κυστοειδές οιδήματος της ωχράς

Αν και ο ακριβής μηχανισμός εμφάνισης του κυστοειδές οίδημα της ωχράς παραμένει αδιευκρίνιστος, το κυστοειδές οίδημα της ωχράς σχετίζεται με τις ακόλουθες παθήσεις:

  • απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς
  • ραγοειδίτιδα (φλεγμονή εντός του ματιού)
  • διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
  • οφθαλμικό τραύμα
  • προηγηθέν οφθαλμολογικό χειρουργείο
  • ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων

Πιο συχνά συμβαίνει μετά από εγχείρηση καταρράκτη. Υπολογίζεται ότι περίπου το 3% των ασθενών που υποβάλλονται σε εγχείρηση καταρράκτη θα παρουσιάσουν μειωμένη όραση λόγω ΚΟΩ, συνήθως εντός λίγων μηνών μετά το χειρουργείο. Αν το ένα μάτι παρουσιάσει κυστοειδές οίδημα της ωχράς μετεγχειρητικά τότε στατιστικά ο κίνδυνος εμφάνισης ΚΟΩ στο άλλο μάτι είναι υψηλός και προσεγγίζει σε κάποιες μελέτες το 50%.

Θεραπεία του κυστοειδές οιδήματος της ωχράς

Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως κάποια από τα ακόλουθα:

  • αντιφλεγμονώδη φάρμακα που περιλαμβάνουν κολλύρια, χάπια ή και ενέσεις κορτιζόνης (περιβολβικά ή και ενδοβολβικά)
  • εφαρμογή laser προκειμένου να σταματήσει η «διαρροή» των παθολογικών αγγείων
  • επέμβαση βιτρεκτομής

Ευτυχώς οι περισσότεροι ασθενείς με κυστοειδές οίδημα της ωχράς επανακτούν μεγάλο μέρος της όρασης τους με τη σωστή αγωγή. Αυτό συμβαίνει σταδιακά, σε μια προοπτική μηνών.

Skip to content