ebannerespa

ΟΠΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ

Σχετικά με την ωπή ωχράς κηλίδας : Η ωχρά κηλίδα είναι η κεντρική περιοχή του φωτοευαίσθητου χιτώνα που πληρεί το εσωτερικό του ματιού – του αμφιβληστροειδούς.
Το φως εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού, μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα και διαβιβάζεται στον εγκέφαλο, όπου «μεταφράζεται» σε εικόνα. Η ωχρά κηλίδα είναι η κεντρική περιοχή που είναι υπεύθυνη για την ευκρινή όραση.

Πώς προκαλείται οπή στην ωχρά κηλίδα

opi
Το εσωτερικό του ματιού πληρείται από μια διάφανη ζελατινούχο ουσία που καλείται υαλοειδές.  Με τη πάροδο της ηλικίας το υαλοειδές ρευστοποιείται και απομακρύνεται από τον υποκείμενο αμφιβληστροειδή (αποκόλληση του υαλοειδούς).  Σπανίως η πρόσφυση του υαλοειδούς στην ωχρά κηλίδα είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την ομαλή αποκόλληση του από την ευαίσθητη αυτή περιοχή.  Τα ελκτικά αυτά φαινόμενα έχουν συχνά ως επακόλουθο το σχίσιμο του αμφιβληστροειδούς στην ωχρά και την εμφάνιση της οπής.  Άλλες αιτίες οπής της ωχράς αποτελούν τραύματα του οφθαλμού και χρόνιο οίδημα της ωχράς.

Συμπτώματα της οπής της ωχράς κηλίδας

Στα πρώιμα στάδια της πάθησης η κεντρική σας όραση εμφανίζει θολερότητα και παραμορφώσεις.  Σε μετέπειτα στάδια εμφανίζεται ένα τυφλό σημείο (κεντρικό σκότωμα) στο κέντρο της όρασης που παρεμποδίζει τόσο τη κοντινή, όσο και τη μακρινή σας όραση.  Είναι βέβαια σημαντικό να καταλάβετε ότι ακόμη και αν η ωχρά κηλίδα καταστραφεί ολοσχερώς δεν θα χάσετε εξ’ολοκλήρου την όραση σας.  Η περιφερική όραση παραμένει ως επί το πλείστον ανεπηρέαστη.

Διάγνωση της οπής της ωχράς κηλίδας

O οφθαλμίατρος σας θα διαγνώσει οπή στην ωχρά κηλίδα με βυθοσκόπηση, με επισκόπηση δηλαδή του αμφιβληστροειδούς χρησιμοποιώντας ειδικά μηχανήματα.  Συμπληρωματικά εφαρμόζεται η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), μια μέθοδος απεικόνισης της ωχράς κηλίδας με εξαιρετική ευκρίνεια.  Στο Athens Vision χρησιμοποιούμε τελευταίας γενιάς οπτική τομογραφία (spectral OCT) προκειμένου να «χαρτογραφήσουμε» τις παθήσεις της ωχράς κηλίδας με τη μέγιστη δυνατή ευκρίνεια.

Θεραπεία της οπής της ωχράς κηλίδας

Η βιτρεκτομή αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της πάθησης.  Κατα τη διάρκεια αυτής της μικροχειρουργικής επέμβασης αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του υαλοειδούς που προκαλεί έλξεις στην ευαίσθητη περιοχή της ωχράς.  Αυτό αντικαθίσταται από ένα ειδικό μείγμα αερίου που «ταμπονάρει» εκ των έσω την οπή για την άμεση μετεγχειρητική περίοδο.  Προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει ο ασθενής να διατηρεί πρηνή θέση του κεφαλιού τις πρώτες 5-7 μετεγχειρητικές ημέρες έτσι ώστε το αέριο να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την ωχρά κηλίδα.  Το αέριο προοδευτικά απορροφάται απ’τον οφθαλμό και αντικαθίσταται απ’το υγρό που παράγεται απ’ το ίδιο το μάτι.  Στο Athens Vision εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές που περιλαμβάνουν «ελάχιστα επεμβατική» βιτρεκτομή χωρις τη χρήση ραμμάτων, εφόσον βεβαίως πληρούνται οι απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας.

opi oxras 2

Εφόσον κλείσει η οπή της ωχράς ο οφθαλμός προοδευτικά επανακτά μέρος της χαμένης του όρασης. Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται τόσο απ’ τα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά της βλάβης (μέγεθος), όσο και απ’ τη χρονιότητα της βλάβης. Η όραση δεν επανέρχεται πλήρως στα προ της βλάβης επίπεδα.

Κίνδυνοι της βιτρεκτομής για οπή της ωχράς κηλίδας

Μερικοί απ’ τους κινδύνους είναι οι ακόλουθοι:

  • Λοίμωξη/li>
  • Αιμορραγία<
  • Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς
  • Οφθαλμική υπερτονία (υψηλή πίεση)
  • Καταρρακτογένεση

Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον οφθαλμίατρο σας όλα τα μειονεκτήματα αλλά και πλεονεκτήματα της βιτρεκτομής προκειμένου να σχεδιάσετε τη καλύτερη δυνατή θεραπευτική προσέγγιση για τη περίπτωση σας.

Skip to content