ebannerespa

ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ (FILLERS)

Τα δερματικά εμφυτεύματα (fillers) είναι ίσως, αυτή τη στιγμή, η πιο σύγχρονη μέθοδος για την αντιμετώπιση της συρρίκνωσης που δημιουργείται στους ιστούς κάτω από το δέρμα με την ηλικία. Όπως έχει τονιστεί, αυτός είναι, ίσως, ο πιο σημαντικός μηχανισμός που οδηγεί στη γήρανση του προσώπου.

Η φιλοσοφία για το τι θεωρείται επιτυχημένο αποτέλεσμα στην αισθητική χειρουργική έχει αλλάξει: τα υπερβολικά τραβηγμένα και αφύσικα αλλοιωμένα πρόσωπα που δείχνουν εμφανώς χειρουργημένα έχουν δώσει τη θέση τους σε πιο φυσικά αποτελέσματα που δεν αλλοιώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου αλλά απλά δίνουν την αίσθηση ότι το πρόσωπο είναι πιο ξεκούραστο, φρέσκο και το αποτέλεσμα πιο φυσικό.

Τα δερματικά εμφυτεύματα (fillers) διακρίνονται σε προσωρινά ή μόνιμα (ανάλογα με την διάρκεια που παραμένουν στους ιστούς). Το υλικό από το οποίο αποτελούνται μπορεί να είναι ζωικής προέλευσης, από ανθρώπινο ιστό ή συνθετικό. Μερικά είναι σε ενέσιμη μορφή, ενώ άλλα τοποθετούνται χειρουργικά.

Σε γενικές γραμμές τα προσωρινά, ενέσιμα εμφυτεύματα από υαλουρονικό οξύ είναι εξαιρετικά δημοφιλή, καθώς συνδυάζουν ευκολία στην έγχυση, καλά και αξιόπιστα αποτελέσματα και ασφαλές προφίλ. Στην κατηγορία αυτή ξεχωρίζουν το Juvederm και το Restylane που υπάρχουν σε διάφορους τύπους συγκέντρωσης υαλουρονικού οξέος ανάλογα με την περιοχή που χρησιμοποιούνται. Το υαλουρονικό οξύ είναι φυσικό συστατικό του δέρματος που χημικά αποτελείται από πολυσακχαρίτη (συστατικό της ζάχαρης). Έχει την ικανότητα να δεσμεύει το νερό και να δίνει σφριγιλότητα και όγκο στο δέρμα. Με τη γήρανση χάνεται από τον οργανισμό και έτσι το δέρμα συρρικνώνεται και εμφανίζει ρυτίδες.

Η εφαρμογή γίνεται στο γραφείο μέσα σε λίγα λεπτά και είναι ανώδυνη αφού τα περισσότερα προϊόντα περιέχουν τοπικό αναισθητικό. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα, δεν απαιτείται χρόνος εκτός δουλειάς και η διάρκεια είναι 9-12 ή και περισσότερους μήνες.

Δερματικά Εμφυτεύματα (fillers) / Ενδείξεις

Τα δερματικά εμφυτεύματα (fillers) αποτελούν την τελευταία αιχμή του δόρατος στην ελάχιστα επεμβατική αναζωογόνηση του προσώπου.

Αποτελούν μια κατηγορία προϊόντων που σκοπό έχουν να γεμίσουν τις στατικές ρυτίδες του δέρματος, τις βαθιές αύλακες του προσώπου και να τονίσουν καμπύλες και γωνίες του προσώπου που χάνονται από την απώλεια υποδόριου ιστού και λίπους.

Επιπρόσθετα, τα δερματικά εμφυτεύματα (fillers) μπορούν να διορθώσουν ασυμμετρίες του προσώπου, να δώσουν όγκο σε λεπτά χείλη και να τονίσουν τα ζυγωματικά ή την γωνία της γνάθου.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα κλινική εφαρμογή αφορά στην περιοχή των ματιών, όπου μπορούν να ανυψώσουν τα κάτω βλέφαρα, να καλύψουν τις σακούλες, να γεμίσουν αύλακες που δημιουργούν σκιές και μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια ή να δώσουν όγκο στα άνω βλέφαρα και στα φρύδια.

Αυτές οι τελευταίες κλινικές εφαρμογές απαιτούν εξειδίκευση, άριστη γνώση των ματιών και εμπειρία. Με τη σωστή ένδειξη και την ενδεδειγμένη κάθε φορά τεχνική, τα αποτελέσματα είναι φυσικά και έρχονται χωρίς πόνο ή μακρό χρόνο επούλωσης.

Το BOTOX περιορίζει την ακούσια κίνηση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες. Έτσι, αν στο πρόσωπο δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί οι ρυτίδες, με την ακινητοποίηση των μυών που τις δημιουργούν επιτυγχάνεται η πλήρης αποφυγή τους. Στην περίπτωση που οι ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, η δράση του BOTOX οδηγεί στη σταδιακή λείανση και στη μείωση του βάθους τους.

 Υπάρχουν πολλά BOTOX και μερικά είναι επικίνδυνα για την υγεία μου.

Μύθος

Το BOTOX είναι η εμπορική ονομασία του προϊόντος της εταιρίας Allergan Inc. και όχι είδος θεραπείας. Έχουν γίνει πολλές παρανοήσεις σχετικά με τη χρήση του BOTOX και σε άλλα φάρμακα ή σκευάσματα. Η αλήθεια είναι ότι το BOTOX είναι «όνομα»  φαρμάκου και είναι το μοναδικό προϊόν επίσημα εγκεκριμένο για τη θεραπεία των ρυτίδων. Υπάρχουν και άλλα φάρμακα που περιέχουν την ίδια ουσία με το BOTOX και χρησιμοποιούνται από μερικούς γιατρούς με τον ίδιο τρόπο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν επίσημη έγκριση για τη θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης.

Δεν υπάρχουν μόνιμες παρενέργειες από τη θεραπεία με BOTOX.

Αλήθεια

Η δράση του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμη κι έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε μόνιμη παρενέργεια. Ακόμα και οι ήπιες και παροδικές παρενέργειες, όπως μικρές εκχυμώσεις και κοκκινίλες, μπορούν να αποφευχθούν με την επιλογή ενός ειδικά εκπαιδευμένου γιατρού, που γνωρίζει καλά την ανατομία του προσώπου.

Θα «παγώσει» η έκφραση μου αν κάνω BOTOX.

Μύθος

Αν και τα αποτελέσματα είναι εμφανή η θεραπεία με BOTOX δεν αλλοιώνει καθόλου τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ούτε θα προδώσει το είδος της θεραπείας, καθώς το αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά και ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες από την ημέρα της θεραπείας. Απλά, η ακούσια κίνηση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες περιορίζεται, με αποτέλεσμα το σταδιακό σβήσιμό τους.

Το BOTOX λέγεται και lunch-time treatment, γιατί χρειάζεται πολύ λίγος χρόνος για τη θεραπεία.

Αλήθεια

Τα αποτελέσματα της θεραπείας με BOTOX, που έρχονται σταδιακά, διαρκούν 4-6 μήνες, ενώ η διαδικασία μόλις 10 λεπτά. Συνήθως δε χρησιμοποιείται κανένα αναισθητικό και μπορείτε, αμέσως μετά, να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Πονάει η θεραπεία με BOTOX.

Μύθος

Η θεραπεία με BOTOX είναι μια από τις πιο ανώδυνες θεραπείες. Κάνοντας μόνο μια σειρά εγχύσεων τοπικά, με τη λεπτότερη βελόνα που υπάρχει, δεν προκαλείται καθόλου πόνος παρά μόνο μια στιγμιαία ενόχληση στα σημεία που γίνεται  η θεραπεία. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί παραπάνω από 10-15 λεπτά.

Μπορώ να κάνω BOTOX όσες φορές θέλω χωρίς πρόβλημα.

Αλήθεια

Έχει αποδειχθεί ότι ο αριθμός θεραπειών με BOTOX δεν έχει περιορισμούς. Δηλαδή, όσες φορές και αν προχωρήσει κανείς στη θεραπεία, το αποτέλεσμα παραμένει πάντα το ίδιο χωρίς την παραμικρή απόκλιση στην αποτελεσματικότητά του.

Δεν χρειάζεται να ξεκινήσω τη θεραπεία με BOTOX αν δεν έχω εμφανές πρόβλημα με τις ρυτίδες.

Μύθος

Επειδή ο σχηματισμός των ρυτίδων είναι πολύ εύκολος, αντίθετα με την επαναφορά του δέρματος στην αρχική του κατάσταση που απαιτεί πολύ χρόνο, η θεραπεία με BOTOX συνιστάται από τους ιατρούς να ξεκινά όταν εμφανίζονται οι πρώτες λεπτές ρυτίδες. Η προληπτική θεραπεία, πριν το σχηματισμό των ρυτίδων, είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για τη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης, για πολλά χρόνια.

Skip to content